top of page

Τα σκονάκια της υπερφαγίας (Part 1)


Πολλές φορές προσπάθησα να αποτυπώσω σε μια σελίδα ελάχιστες γραμμές μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο, που θα μου έδιναν βοήθεια σε μια επόμενη αποτυχία. Ελπίδα για τις φορές που θα έρθουν. Και ερχόταν εκείνη η δύσκολη ώρα και δεν με ενδιέφερε καμία βοήθεια, καμία συμβουλή τελικά. Δεν μπορούσα να λειτουργήσω καθαρά, ήμουν θολωμένη και το μόνο που ήθελα ήταν να φάω μέχρι να σκάσω. Από την ανορεξία πέρασα στην υπερφαγία και έσκαγα τελικά, χωρίς να καταλαβαίνω τίποτα.



Ενάμισι χρόνο μετά... τα υπερφαγικά μου είναι υπαρκτά, μου βάζουν ακόμα κιλά, αλλά έχουν μειωθεί αισθητά. Έχω πάρει μέρος της εκδίκησης μου άλλωστε.

Κάποια πράγματα που με βοήθησαν και με έμαθαν να ελέγχω περισσότερο αυτήν την συνθήκη ήταν τα παρακάτω.. και ήρθε η ώρα να ξεγυμνώσεις και εσύ αυτόν τον εφιάλτη, να τον μάθεις καλά και αν τον έχεις μάθει ήδη, να διαβάσεις κάτι από τα δικά μου διδάγματα μήπως και βοηθηθείς παραπάνω :


  • Σταμάτα να πιστεύεις ότι κάνεις κάτι κακό και ότι ξεφεύγεις, η πείνα σου είναι η πιο απλή εξήγηση. Θα συμβεί πολλές φορές μέχρι να μάθεις να μειώνεις τα ξεσπάσματα.

  • Έχε στο σπίτι σου τα τρόφιμα σε φυσιολογικές ποσότητες και όχι σε υπερβολικές. Σκέψου ότι κάθε υπερβολική ποσότητα ενός ωραίου φαγητού είναι πρόκληση για οποιονδήποτε άνθρωπο.

  • Μην παραλείπεις τα γεύματα της ημέρας. Φάε πρωινό, βάλε τους υδατάνθρακες σου από νωρίς το πρωί στο παιχνίδι και πιες πολύ νερό. Ο υδατάνθρακας ηρεμεί τον εγκέφαλο. Τον έχει ανάγκη και όσο περισσότερο του τον παρέχεις, τόσο λιγότερα τα υπερφαγικά. Μην τον φοβάσαι!

  • Kάνε καταγραφή της συμπεριφοράς σου. Προσπάθησε να θυμηθείς τι σκεφτόσουν πριν και σε ώθησε στο να φας αλόγιστα. Αποδέξου ότι εκείνη την στιγμή αυτό είχες ανάγκη και υποστήριξε το.

  • Πήγαινε σε έναν διατροφολόγο και σε έναν ψυχολόγο. Όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή έτσι θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και θα δώσεις την ευκαιρία και σε έναν ακόμα άνθρωπο να σε ανακαλύψει και να σου δώσει γνώση, γνώμη και βοήθεια.


Εσένα τι σε βοήθησε;


Η συνέχεια έρχεται..







bottom of page