top of page

Οι γύρω μας τελικά μας χαζεύουν..;

Μας χαζεύουν άραγε; Πονάνε και δεν μας το λένε; Ή μας το λένε με ακατάλληλο τρόπο;

Το να συναναστρέφεται κανείς με έναν άνθρωπο που πάσχει από ψυχική διαταραχή και μάλιστα διατροφική, δεν το λες και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Είσαι πολύ περιορισμένος σε αυτά που μπορείς να κάνεις και να πεις. Μας χαρακτηρίζει μια απολυτότητα και μια ξεροκεφαλιά τόσο μεγάλη, που κλείνουμε τα αυτιά μας σε οτιδήποτε εξωτερικό. Είτε είναι βοήθεια, είτε είναι μια απλή συμβουλή.


Και όσες φορές αναρωτιόμαστε αν τυχόν οι γύρω μας καταλαβαίνουν ότι είμαστε διαταραγμένοι, η απάντηση κατά 80% είναι ναι. Καταλαβαίνουν απόλυτα ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν βρίσκουν τις λέξεις και το θάρρος να ενεργήσουν στην αρχή. Νιώθουν άπραγοι πολλές φορές, ακριβώς επειδή οι κινήσεις μας σχετικά με την τροφή είναι μετρημένες. Και εμείς αμυντικά τους κατηγορούμε..Κατηγορούμε που δεν μπορούν να καταλάβουν, κατηγορούμε που δεν μπορούν να μας ξυπνήσουν, αλλά τους κατηγορούμε και όταν τελικά θέλουν να το κάνουν. Και τελικά ποιος είναι ο σωστός χειρισμός αν νιώθεις ότι ο άνθρωπος σου πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή;


  • Είτε είσαι θαρραλέος είτε είσαι δειλός, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η συζήτηση. Η ειλικρίνεια. π.χ. "Βλέπω ότι κάτι σε ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό και στεναχωριέμαι να σε βλέπω έτσι.. έλα να το λύσουμε μαζί, μίλησε μου.."

  • Συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Μίλησε μαζί του και ανέλυσε τις συμπεριφορές του ανθρώπου σου για να καταλάβεις καλύτερα κάποια πράγματα. Μην περιμένεις να τα καταλάβεις όλα. Ούτε εμείς καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο κεφάλι μας και γιατί.

  • Μην τον πιέζεις. Είτε για φαγητό, είτε για συζήτηση. Μην τον μαλώνεις. Μην τον κρίνεις. Προσπάθησε έστω λίγο να μπεις στο μυαλό του και θα δεις ότι ούτε εκείνος ελέγχει απόλυτα αυτό που σκέφτεται.

  • Κάνε υπομονή, δώσε του χρόνο αλλά ταυτόχρονα ενθάρρυνε τον. Φάε μπροστά του, δείξε του ότι πρόκειται για μια βιολογική ανάγκη και ευχαρίστηση. Δείξε του πόσο αθώα είναι η τροφή.

  • Και αν τα πράγματα πλέον είναι πολύ σοβαρά ίσως ήρθε η ώρα να δράσεις ακόμα περισσότερο. Στην χειρότερη και μετά από ενδεχόμενη άρνηση θα πρέπει να φέρεις τους ειδικούς σπίτι, αφού δεν θέλει να πάτε μαζί κάπου. Μην αδρανήσεις!

Εσένα σε βοήθησαν οι άνθρωποι σου;


bottom of page