top of page

Βουλιμία ή ανορεξία; (συνέχεια..)


Η νευρογενής βουλιμία ξεκινάει το ίδιο ύπουλα με την ανορεξία όπως είπαμε, οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μέσω καθαρτικών, υπερβολικής άσκησης και αυτοπρόκλησης εμετού, συμπεριφορές ουσιαστικά αντιστάθμισης υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Και σε αυτήν την συνθήκη ζυγίζεσαι καθημερινά, έχεις παρέα τους καθρέφτες, ενώ προγραμματίζεις με αρρωστημένη ακρίβεια τα γεύματα σου και γίνεσαι ο καλύτερος φαρμακοποιός καθαρτικών και διουρητικών. Συναισθήματα ενοχής, φόβου και θλίψης δεν λείπουν ποτέ, ενώ αδυνατείς εν προκειμένω να καταρρίψεις την ανθρώπινη σου φύση, την αίσθηση όρεξης και πείνας. Ο εμετός έχει γίνει ο εθισμός σου ενώ κάθε φορά λες ότι την επόμενη φορά δεν θα υποκύψεις και θα φας λιγότερο. Έχεις πόνους στον οισοφάγο, στο κεφάλι, ενώ το στομάχι σου δεν ηρεμεί ούτε στον ύπνο σου και παρατηρείς τα δόντια σου να κιτρινίζουν. Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως κανονικό ή περίπου κανονικό βάρος σώματος. Εάν συνυπάρχει και νευρική ανορεξία τότε παρατηρείται απώλεια βάρους.


Και όλα αυτά τελικά χάριν της τέλειας εικόνας που έφτιαξες στο μυαλό σου; Αλήθεια τώρα, αξίζει; Είμαι σίγουρη ότι ξέρεις την αλήθεια..


Τελικά και οι δύο παθήσεις, παρότι ταμπού σε μια χώρα όπου τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, έχουν πολλά κοινά και όμοιους κινδύνους σχετικά με την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών, ενώ δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που ξεκινάνε από την μία και καταλήγουν στην άλλη διαταραχή.

Είναι όμως μόνο αυτές οι δύο ή υπάρχουν και άλλες διατροφικές διαταραχές, τις οποίες με ταλέντο και χάρη καλύπτουμε; Τι συμπεριφορες έχει παρατηρήσει σε εσένα;


1 Comment


Ka G
Ka G
Feb 05, 2020

Είσαι η απόλυτη έμπνευση και το απόλυτο στήριγμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ξέρω και εγώ πολύ καλά πώς είναι να περνάς διατροφικές διαταραχές. Το μυαλό σου τρέχει μόνο του, είναι κολλημένο σε θερμίδες, γραμμάρια, ζυγαριές και κιλά. Κιλά που θες να φύγουν, κόκκαλα που θέλεις να φανούν ,νούμερα που θες να χωρέσεις και τύψεις, απεριόριστες τύψεις. Τι έφαγα, γιατί το έφαγα, γιατί δεν συγκρατήθηκα. Και πολλές φορές εκεί που νομίζεις ότι όλο αυτό το έχεις ξεπεράσει φτάνεις στο άλλο άκρο, υπερφαγία, βουλιμία. Τεράστιες ποσότητες φαγητού, καθαρτικά, εμετός, εξαντλητική γυμναστική και απομόνωση. Απομόνωση από φίλους, από εξόδους, από τη ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις θες να βοηθήσεις πραγματικά τον εαυτό σου, το νιώθεις ότι πρέπει να τον βοηθήσεις, αλλά…

Like
bottom of page